Foreningen Vævere i Vestsjælland fyldte 10 år d. 18/8 2023 og fejrede sit 10 års Jubilæum med udstillingen 400 Vævninger.
Udstillingen er blevet til i sammarbejde med Vævernes Hus mfl.
Væveskolen flytter til Jyderup og etables i det tidligere Cafe Habibi.
Vævernes Hus gennemfører Projektet Dansk Tæpper Sans & Samling I med fremstilling af 30 tæpper i 30 forskellige teknikker. Projektet indholder udover fremstilling af en tæppesamling også oplæring i tæppevævning og optagelse af filmen Sans & Samling.
Væveskolen flytter i 2020 fra Lerchehuset i Jyderup til den tidligere stiftelse Selchaushus ved Tissø.
Sammen med Vævere i Vestsjælland gennemføres vandreteaterforestillingen “Halløj i Den milde Stiftelse” i 2021.
Vævere i Vestsjælland tilbyder foredrag og workshops i efteråret 2019, hvor der er en pause i Corona-nedlukningen.
VV gennemfører:
Vævernes Hus afholder i samme periode (i Corona-pausen) Garn & Gedemarked på Kattrup Gods med garnboder, foredrag, konkurrencer og workshops.
Vævernes Hus og Vævere i Vestsjælland har samlet gennemført 3 Vævefestivaler i perioden 2016-2018.
Vævefestivalernes udstillinger, foredrag, garnsalg og workshops har været et trækplaster for vævere fra hele landet og lokalbefolkningen.
Ved den 3. og sidste Vævefestval stod Vævernes Hus også for et internationalt seminar med titlen Scandinavian Weaving. 25 forskere og vævere fra 10 lande var i den forbindelse inviteret til deltage.
Følgende udstillinger er vist på de 3 vævefestisvaler:
Vævernes Hus aflyser den 4. Vævefestival 2019 grundet Corona.
Vævernes Hus tog i 2018 initiativ til Nordic Weaving Network, som blev aftalt mellen vævere og forskere i Sverige, Finland, Norge, Island og Danmark.
NWNs fundament blev formuleret og vedtaget samme år.
I samarbejde med Museum Vestsjælland udfolder Vævernes Hus & Vævere i Vestsjælland historien om væveren Mette Westergaard (1866-1951):
Gennem 3 år gennemfører vi projektet Nekselø-Vævernes Ø in situ .
Vi etablerer et feltværksted på øen, hvor vi væver Mette Westergaard-inspirerede tekstiler og fortæller historier om hendes liv og virke.
I 2018 væver vi hyndestof til Nekselø Kirkes bænke.
Vi leverer i denne sammenhæng 2 udstillinger:
Forlaget Vævernes Hus udgiver 3 skrifter vedr. Mette Westergaards virke.
Vævernes Hus gennemfører projektet og fortællingen 200 års vævehistorie.
200 års Vævehistorie handler om dansk vævning før og efter Industrialiseringen.
Hvad skete der med de mandlige vævere før og hvad skete der med de kvindelige vævere efter industrialiseringen.
I juni 2017 blev afholdtes Vævefestival 2017 afholdt og udstilling Karoline Graves in memoriam blev vist.
Karoline var født og opvokset i Åmosen. Hun var forfatter og udgav flere bøger om folkelivet.
Som vævere gik vi i “Karoline Graves´ fodspor” og omsatte så at sige hendes fortællinger og holdninger til praksis anno 2017. Ved at vise omhu gennem bearbejdelse af naturens produkter og praktisere håndværk giver vi livet på Vestsjælland en nutidig og stærk stemme.
Vi trækker tråde fra fortiden/Karoline Graves tid til nutiden/festivalens aktiviteter og håber dermed at vise en mulig vej til fremtiden.
I efteråret 2017 viste vi tæppeudstillingen Kvinder bag væven og fortalte historien om kvinders betydning før og efter industrialiseringen.
Vi viste også en kulturhistorisk udstilling omhandlende en lokal væveren fra Vig, Marie Pedersen (1924-2009), som fungerede som væverske med eget værksted i 1940´-50érne
Forlaget Vævernes Hus udgav i 2017 to skrifter om mænds og kvinder rolle før og efter industrialiseringen.
I foråret 2017 viste vi udstillingen Mænd bag væven og fortalte historien om mændenes rolle som vævere før og efter Industrialiseringen.
Desuden etablerede vi et kulturhistorisk værksted so handlede om den lokale væver Johan Nielsen (her set med kone, Ane) (f. 1840) i Kelleklinte ved Jorløse, Vestsjælland
2016
I 2017 færdiggør Vævere i Vestsjælland en serie håndvævede og- syede kutter til mandskoret ved Kalundborg Kirke, Organum Ensemble.
Kutterne blev indviet i Kalundborg Kirke ved Kyndelmisse. Februar 2015.
Skrift om Kalundborg Korsriddertapet udgives af Forlaget Vævernes Hus i 2017
Vævere i Vestsjælland væver 2013-2015 et 7,20 m langt tapet, Kalundborg Korsriddertapet. Tapetet bliver tegnet af Claus Muldstrup Jørgensen og 9 vævere udfører vævearbejdet:
Annette Christensen, Elise Nygaard, Gerda Johansen, Gitte Karlhøj, Irene Wiborg, Hanne Jensen, Hanne Madsen, Kirsten Brinkløv og Solvejg Jørgensen.
Kalundborg Korsriddertapet bliver doneret til Kalundborg Museum, i 2015 under en festlig begivenhed med 350 gæster og tale ved daværende kulturminister Marianne Jelveg.